středa 18. listopadu 2015

STOLNÍ HRY: TŘI MALÁ PRASÁTKA OD ALBI

Ocitli jste se v kůži malého prasátka. Vaším největším přáním je postavit pevný a krásný dům, kde budete trávit dlouhé zimní večery. Abyste toho docílili, nebudete potřebovat špachtli ani lešení, k postavení vašeho vysněného domu vám bohatě postačí hrací kostky. Ale pozor! Vlk slídí a myslí pouze na jednu věc - na odfouknutí vašeho krásného domečku!


Hrajete rádi stolní hry? Já moc. A proto, když se mi do ruky dostala tato, říkala jsem si, že ji s vámi proberu a třeba zaujme ještě někoho dalšího. O co jde? Jak už jste asi pochopili z úvodu, budeme spolu s prasátky stavět domeček a zlý vlk nám ho bude ničit.

Hra je určena pro děti od sedmi let, hrát mohou dva až pět hráčů a doba trvání je, podle výrobce, kolem dvaceti minut. Hra je balena v krabici, co vypadá jako kniha (protože jde o pohádku) a je uzavíratelná na magnet, moc pěkně drží, až jsem se divila. Obsahem jsou:


Najdeme zde samozřejmě i pravidla (i ve slovenském jazyce) a pohádku o třech prasátkách, což je milé překvapení, pokud hrajeme s dětmi, můžeme si ji společně před hrou přečíst. 


Pravidla nebudu popisovat slovo od slova, to si asi každý dostuduje pak na své hře sám, ale alespoň přiblížím cíl hry. Hází se kostkami, na kterých nám padnou různé materiály - dveře, okna a střechy. Máme tři materiály - slámu, dřevo a cihly. Každý materiál je za jiný počet bodů při konečném sčítání. Na konci započítáváme ještě nejvyšší domeček, domeček z jednoho materiálu, domeček s nejvíce květináči apod. Pokud nám na kostkách padnou dva vlci, zahrajeme si na zlého vlka a máme šanci sfouknout soupeřův domeček. Cílem je postavit co nejvíce bodově hodnocených domečků.


Vlastní poznatky:
  • Myslím si, že je potřeba aby hru hrál alespoň jeden starší člověk (nemyslím dospělého). Pokud budou hru hrát dvě sedmileté děti, nevěřím, že budou přesně dodržovat pravidla a že zvládnou správně spočítat na konci body. Moje známá - vychovatelka, ale tvrdí, že to zvládnou, tak možná že ano. Ale určitě se u toho i dvě sedmileté děti pobaví. Radost ze zničení soupeřova domečku je škodolibě krásná.
  • Nikomu, s kým jsem hrála, se nám nedařilo domečky ničit sfouknutím (máme zde kartonové kolečko se šipkou). Asi s tím ale výrobce počítal, protože v návodu píše, že komu to nejde, může cvrnkat, takže jsme cvrnkali.
  • Na hře se mi líbí, že můžete použít hodně strategií, podle kterých budete chtít vyhrát. Děti samozřejmě budou hrát jednodušeji než dospělí, méně přemýšlet (a pak i snadněji počítat, protože nedosáhnou tolika bodů, proto to možná vážně zvládnou spočítat, viz první bod). Dospělí kombinují a snaží se postavit co nejvíce bodově hodnocené domečky. Pozor ale na překombinování! Někdy se prostě snažíte, snažíte a pak přijde vlk a ... muhaha :)
  • Grafika je dětská, ale příjemná, roztomilá, vtipná. Prasátka vykukují z oken, zalévají květiny apod. 
  • Není potřeba mnoho hracího prostoru, my jsme kolikrát hráli i na stoličce a vešli jsme se, takže super, není potřeba vyklízet celý stůl, abyste mohli hrát.

Přikládám pár fotek z různých fází hry, většinou jsem vyhrála (štěstí ve hře, smůla v lásce, znáte to), tak ne že ode mě odkoukáte strategii! ;)












4 komentáře:

  1. Ani nevím, jak je to dlouho, co jsem hrála nějakou stolní hru :( já vždycky milovala Carcasonne :D ale tohle vypadá taky dobře :)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, tak to je fakt úžasný nápad, asi vím, co koupím domů pro dlouhé zimní večery. Moc děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za nic, rada pomuzu :) tahle hra je fakt pekna :) tak dej pak vedet, jak se hraje :)

      Vymazat