pátek 13. listopadu 2015

DOTÝKÁNÍ DOVOLENO

Dostala se mi do ruky pěkná knížka o objímání a je tam pár věcí, co mi přišlo takový jakože miloučký na to, abych to syslila jen pro sebe, takže tímto informace přenáším i vám.

zdroj
 
  1. Sdělujte pomocí doteků to, jaký vztah máte vůči svému partnerovi, vůči svým blízkým. Nesoustřeďte se jen na dotyky zjevné, výrazné, ale i na ty jemné, bezděčné. Vytváříte tak pouto se svými blízkými a příjemnou atmosféru.
  2. Většina prastarých kultur dotek automaticky považuje za něco přirozeného a léčivého, spojeného s předáváním energie. Podle čínské medicíny jsou dotýkáním se částí těla, zejména nohou a rukou, hlazeny a ovlivňovány všechny vnitřní orgány.
  3. Mateřský dotyk je ve vývoji dítěte absolutním předpokladem zdravého růstu, vzniku pocitu bezpečí, emocionální a fyzické potřeby.
  4. Ještě nenarozené dítě vnímá doteky už ve 4. měsíci. Když miminko ucítí matčinu dlaň na břišní stěně, je schopné se k ní přimknout a cítit tak dotek své matky. V tento okamžik mezi nimi vzniká pevné citové pouto.
  5. Nedomazlenost je dlouhodobá frustrace - není nám dobře v sobě ani s námi samými. Je to druh psychofyzické deprivace, který vzniká z nedostatku blízkosti.

Zdroj: Dotýkání dovoleno, Monika Nevolová, Grada

1 komentář:

  1. super! něco jsem ani nevěděla, jaká je to knížka? vypadá to moc, moc zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat