pondělí 18. června 2018

PAVEL ŠPORCL A PRAŽSKÝ KOMORNÍ ORCHESTR

zdroj PKO
„S orchestrem PKO jsem hrál ve své kariéře již několikrát. Pokaždé to pro mne bylo velké potěšení a radost ze společného muzicírování. I proto se velmi těším na nadcházející koncert v Rudolfinu, na kterém zahraju Koncert g moll Maxe Brucha, jeden z nejkrásnějších romantických houslových koncertů.“ 

26/6/2018 
7:30 pm
Dvořák’s Hall 

Franz Schubert
Předehra v Italském slohu D dur D 590

Overture in the Italian Style in D major D 590

Franz Schubert
Symfonie č. 5 B dur D 485

Symphony No. 5 in B flat major D 485
Allegro
Andante con moto
Menuetto. Allegro molto
Allegro vivace


Max Bruch
Koncert pro housle a orchestr č. 1 g moll op. 26

Concerto for violin and orchestra No. 1 in G minor op. 26
Vorspiel. Allegro moderato
Adagio
Finale. Allegro energico


Pavel Šporcl housle / violin
Vojtěch Spurný dirigent / conductor

PKO – PRAŽSKÝ KOMORNÍ ORCHESTR




PAVEL ŠPORCL - housle

zdroj PKO
Vystudoval Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU u profesora Václava Snítila. V letech 1991–96 studoval v USA na prestižních školách a univerzitách pod vedením vynikajících pedagogů Dorothy De Lay, Itzhaka Perlmana, Masaa Kawasakiho a Dr. Eduarda Schmiedera. Je nositelem významných cen a ocenění, koncertuje po celém světě, spolupracuje s řadou významných umělců, domácích i zahraničních orchestrů. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth zařadil Pavla Šporcla – jako jediného z českých houslistů mladé generace – do své knihy Housloví virtuosové: Od Paganiniho po 21. století.

Ve své dosavadní kariéře spolupracoval s mnoha významnými orchestry: Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, National Orchestra de France, Liverpoolská královská filharmonie, Orchestre de Paris, Kyoto Symphony Orchestra, Slovinská filharmonie, Suisse de Romande, Sinfonia Varsovia, Slovenská filharmonie, Staatkapelle Weimar, RTE National Symphony Orchestra Dublin.

zdroj PKO
Koncerty Pavla Šporcla ve svých programech uvádějí prestižní hudební festivaly Salzburger Festspiele, Pražské jaro, Schleswig-Holstein, Smetanova Litomyšl, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, Brucknerfest, Rheingau Music, Festspiele Europaische Wochen Passau, Colmar Music Festival, La Folle Journée Nantes, Moravský podzim, Janáčkův máj a další.

Jeho rozsáhlý repertoár zahrnuje 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Vedle stěžejní klasické hudby koncertuje i s jinými žánry: s cikánskou kapelou odehrál přes 200 vystoupení v mnoha zemích světa včetně Číny. V roce 2012 nahrál své první pop-crossoverové album Sporcelain, jehož pražskou premiéru uvedl na Terminálu 2 Letiště Václava Havla.

zdroj PKO
Na koncertních pódiích se setkal s Karlem Gottem, Evou Pilarovou, Vojtěchem Dykem, Ewou Farnou, kapelou Kryštof i Hradišťanem. Je častým hostem televizních a rozhlasových pořadů, těší se zájmu všech médií.

Často vystupuje na výchovných koncertech pro školy, které mají díky jeho podání mezi mladými lidmi mimořádný ohlas. Od roku 2011 se také věnuje pedagogické činnosti. Vyučuje hru na housle na hudební fakultě AMU v Praze. Každoročně rovněž působí jako lektor na některých z hudebních kurzů pro mládež.

VOJTĚCH SPURNÝ - dirigent

zdroj PKO
Během své operní dirigentské praxe spolupracoval s barokním divadlem Drottningholm Palace, Göteborg Opera, Oslo Opera House, Staatstheater Hannover, Divadlem J. K. Tyla v Plzni, Komorní operou Praha, Národním divadlem a Státní operou Praha. V letech 1999–2004 byl ve Státní opeře Praha stálým dirigentem a v sezóně 2002/2003 zde zastával funkci uměleckého šéfa Opery. Dirigoval všechny přední české orchestry: FOK, PKF – Prague Philharmonia, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražský komorní orchestr, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Hradec Králové, Jihočeská komorní filharmonie, Severočeská filharmonie Teplice, Komorní filharmonie Pardubice. Byl hostem významných mezinárodních hudebních festivalů Wiener Festwochen, Pražské jaro, Janáčkův máj, Smetanova Litomyšl atd. Intenzivně se věnuje hře na historické klávesové nástroje a čtvrttónového klavíru. Jako dirigent se podílel na natáčení DVD s operou Dove è amore, è gelosia G. Scarlattiho, které získalo prestižní mezinárodní ocenění Preis der deutschen Schallplattenkritik a Cenu DVD roku 2013. V současné době je stálým hostujícím dirigentem Jihočeské komorní filharmonie a od sezóny 2015/2016 nastoupil na post šéfdirigenta ve Filharmonii Bohuslava Martinů ve Zlíně. Vojtěch Spurný se věnuje rovněž editorské práci a pedagogické práci na AMU a na Pražské konzervatoři.

Pokud vás zajímá historie a význam Pražského komorního orchestru, stačí kliknout zde. 

4 komentáře:

  1. Zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Nie som veľmi na podobné koncerty (celkovo mám problém hocikde v tichosti sedieť hodiny), skôr si to pustím popri upratovaní alebo skladaní puzzle. Článok si ale pekne napísala 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Zvykla jsem si podobnou muziku pouštět v práci - a vidíš na jeho zpracování jsem si nevzpomnela.Díky za tip

    OdpovědětVymazat
  4. Jak psala Vikina.. nedokazi sedet déle nez pul hodiny v klidu. :) Musim něco delat rukama, takže se tento akcim, ac se ni recenze moc líbí, vyhýbam.

    OdpovědětVymazat