úterý 10. listopadu 2015

BODY BOOK: ODMÍTNĚTE VŠE S NÁLEPKOU „NÍZKO“

BODY BOOK - CAMERON DIAZ

Body Book není příručka, která by ženám předepisovala, co mají splnit za týden, za třicet dní či za rok. Je to kniha, která předpokládá dlouhodobou, nejlépe trvalou, změnu celého životního stylu. Je to rádce, s jehož pomocí můžete prožít dlouhý, šťastný a hlavně zdravý život.

Spolu s nakladatelstvím Jota bychom vám nyní chtěli tuto knížku trochu přiblížit a stejně tak prozradit pár rad, tipů, triků a informací o které se Cameron podělila. A tak zde s různou ne/pravidelností budou vycházet články inspirované tímto dílem.


V posledních několika dekádách, které se odehrávaly ve znamení dietního a hubnoucího šílenství, se každý z makronutrientů stal terčem kritických kampaní. V 80. letech se lidé nejprve otočili zády k tukům a tvrdili, že tuky způsobují vážné nemoci a nárůst tělesné váhy. Pamatujete si na všechny ty nízkotučné (popř. i zcela netučné) produkty na trhu? Sušenky, zmrzliny, krekry, dokonce, proboha!, i sýry. Jenomže, moje milá, nic není zadarmo!

Když totiž výrobci zbavili nějakou potravinu tuku, nahradili ho cukrem, a lidé pak jenom tloustli. A to nemluvím už vůbec o tom, že tuky (zdravé tuky) jsou pro nás ve skutečnosti dobrá věc. Pak se dostaly do hledáčku cukry a každý držel dietu s nízkým obsahem uhlohydrátů (což zase paradoxně byla vesměs dieta s vysokým obsahem tuků). Prostě se zapomnělo, že složené cukry – tj. například celozrnné obilniny a luštěniny jako hnědá rýže nebo quinoa, nejsou stejné sacharidy, jako najdete v čipsech nebo pizze. V poslední době se zase objevily trendy, které doporučují vynechat z našeho jídelníčku živočišné bílkoviny. Přitom v přiměřeném, adekvátním množství jsou tyto bílkoviny také zdravé (např. pěkný kousek divokého lososa je úplně jiný zdroj bílkovin než „cosi jen vzdáleně podobného masu“, co můžu koupit v řetězci u dálnice).

Tyto módní vlny nám vnášejí do života zmatek a nejistotu, ale nejenom to: navíc jsou pro naše tělo a mysl nebezpečné. Ve třiceti jsme, milé dámy, všechny už slyšely tolik nepravdivých informací, že ani pořádně nevíme, čemu bychom měly věřit. Ale řekněme si to na rovinu: kdyby výše popsané diety fungovaly, všechny bychom v klidu a pohodě (a nejspíš i v bikinách) pojídaly sušenky bez tuků a s nízkým obsahem cukrů, a nevyhazovaly bychom peníze za jednu dietu za druhou. Takže je nejvyšší čas, abychom se znovu naučily vnímat biologické základy.

2 komentáře:

  1. Tak tato kniha mě opravdu zaujala. Určitě více takových článků
    http://simonevxls.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, jsem rada, ze se libi. Jeste jich mam v zasobe nekolik, tak zadne strachy :)

      Vymazat